PRI HOMEOPATIJI ZAOSTAJAMO ZA EVROPO

V januarski številki revije Vzajemnost je objavljen pogovor z Ireno Gorišek, predsednico Slovenskega homeopatskega društva.

Novembra lani je bil na Dunaju kongres Evropskega odbora za homeopatijo (ECH), organizacije, ki združuje homeopatska zdravniška društva iz večine evropskih držav; udeležila se ga je tudi zdravnica Irena Gorišek, predsednica Slovenskega homeopatskega društva.

 

Na kongresu so predavatelji govorili tudi o težavah v času staranja in reševanju teh s pomočjo homeopatije. Opozorili so na problem predpisovanja prevelikega števila zdravil starejšim, ki je lahko s pomočjo homeopatije bolj obvladljiv.

 

Svetovna zdravstvena organizacija homeopatijo uvršča med prvih pet najpogosteje izbranih nekonvencionalnih metod zdravljenja na svetu. Slovenija, ki ima bogato homeopatsko tradicijo, pa je žal edina država v Evropi, ki tega področja za zdravnike še nima ustrezno urejenega. V zadnjem času je bilo vendarle nekaj pozitivnih premikov, pravi sogovornica. »Leta 2014 je Zdravniška zbornica sprejela sklep, da zdravniku, ki zdravi s homeopatijo, ne odvzamejo zdravniške licence, sprejet pa je bil nov Kodeks medicinske etike, ki zdravniku dovoljuje tudi dopolnilne metode zdravljenja. Čakamo pa še na spremembo zakonodaje. V veliko evropskih državah delujejo organizacije homeopatskih pacientov, ki so združene v organizacijo EFHPA; ta širi glas homeopatskih pacientov in zastopa njihove pravice. V Sloveniji pa takšne organizacije za zdaj še nimamo.

 

Celoten pogovor novinarke Lidije Jež s predsednico Ireno Gorišek si lahko preberete v januarski številki revije Vzajemnost.

 

Vir:

Vzajemnost, januar 2017: Pri homeopatiji zaostajamo za Evropo