NOVI ZAKON O LEKARNIŠKI DEJAVNOSTI

27.01.2017 17:33

Zakon o lekarniški dejavnosti (ZLD-1), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na 25. redni seji dne 15. decembra 2016, je bil 28. decembra objavljen v Uradnem listu RS, št. 85/2016, veljati pa je začel 27. januarja 2017. V novem zakonu o lekarniški dejavnosti je tudi nekaj določb, ki se nanašajo na izdelavo magistralnih homeopatskih zdravil in izdajo homeopatskih zdravil v lekarnah.

Kratek pregled določb novega zakona, ki se nanašajo na homeopatska zdravila

 

V tretji alineji 7. člena (druga dejavnost lekarn) Zakona o lekarniški dejavnosti (ZLD-1) je določeno, da lahko »poleg dejavnosti iz prejšnjega člena lekarne opravljajo še naslednje dejavnosti, in sicer pripravo magistralnih homeopatskih zdravil.

 

V prvem odstavku 73. člena je določeno, da mora magister farmacije po končanem študiju farmacije in opravljenem strokovnem izpitu, ali magister farmacije, ki je za več kot tri leta prekinil delo v lekarniški dejavnosti, opraviti strokovno uvajanje pod nadzorom magistra farmacije za dobo do šestih mesecev. V sedmi alineji drugega odstavka 73. člena pa je določeno, da strokovno uvajanje obsega med drugim tudi nabavo in izdajo homeopatskih zdravil in izdelkov.

 

V petem odstavku 81. člena (pooblaščene osebe za izdajo v lekarni) je določeno, da je »pooblaščena oseba za svetovanje in izdajo homeopatskih zdravil magister farmacije z dodatnimi specialnimi znanji homeopatije«.

 

V 75. členu (dodatna specialna znanja) je določeno, da lahko magister farmacije za posamezna področja pridobi dodatna specialna znanja in pridobi naziv: magister farmacije specialist z dodatnimi specialnimi znanji ali magister farmacije z dodatnimi specialnimi znanji. Vsebine dodatnih specialnih znanj na predlog pristojne zbornice določi minister. Podrobnejši postopek in pogoje pridobivanja dodatnih specialnih znanj določi minister. Podzakonski predpisi iz drugega in tretjega odstavka 75. člena tega zakona se izdajo v šestih mesecih od uveljavitve tega zakona.

 

Izdajo homeopatskih zdravil za uporabo v humani medicini v lekarni je pred uveljavitvijo Zakona o lekarniški dejavnosti (ZLD-1) podrobneje urejal Pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 94/2008), izdan na podlagi Zakona o zdravilih (ZZdr-1; Uradni list RS, št. 31/06 in 45/08). V skladu z navedenim podzakonskim predpisom je bila pooblaščena oseba za izdajanje homeopatskih zdravil, magistralnih homeopatskih pripravkov in galenskih homeopatskih izdelkov magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije.

 

Novi Zakon o zdravilih (ZZdr-2; Uradni list RS, št. 11/2014) pa je v drugem odstavku 8. člena določil, da se kot galenska zdravila ne smejo izdelovati homeopatska zdravila.

 

Zakon o zdravilih (ZZdr-2) v desetem odstavku 126. člena tudi določa, da se »homeopatska zdravila izdajajo le v lekarnah, homeopatska zdravila za uporabo v veterinarski medicini, pa tudi pri izvajalcu veterinarske dejavnosti ob storitvi za živali, ki jih ima izvajalec veterinarske dejavnosti v svoji evidenci oziroma, če izvajalec veterinarske dejavnosti pri lastniku ali skrbniku živali opravlja veterinarske preventivne ali terapevtske posege na živalih.«

 

Vir:

Zakon o lekarniški dejavnosti (ZLD-1; Uradni list RS, št. 85/2016)

Zakon o zdravilih (ZZdr-2; Uradni list RS, št. 11/2014)

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih