IZHODIŠČA ZAKONA SO PRIPRAVLJENA

26.05.2017 22:58

Generalna direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo Tanja Mate je na 24. strokovnem srečanju ekonomistov in poslovodnih delavcev v zdravstvu, ki je potekalo 25. in 26. maj 2017 v Laškem, povedala, da so izhodišča Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravstvene delavce pripravljena.

Tanja Mate, generalna direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo je v svoji predstavitvi z naslovom »Aktualne spremembe zakonodaje – Skupaj za družbo zdravja« povedala, da so izhodišča Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravstvene delavce pripravljena.

 

»Cilj zakona je opredelitev in ureditev področja izvajanja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravstvene delavce v okviru svojih kompetenc, kar je bilo zapisano v Zakonu o zdravstveni dejavnosti (ZZDej) že od leta 1992, vendar pa je zaradi nesprejetja ustreznih podzakonskih predpisov nastala pravna praznina in neurejenost tega področja za zdravstvene delavce.

 

Kljub temu da ZZDej podaja pravno podlago za izvajanje alternativnih, tradicionalnih in dopolnilnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravstvene delavce, je bil leta 2007 sprejet Zakon o zdravilstvu (v nadaljnjem besedilu: ZZdrav), ki je šel v povsem drugo, evropsko neprimerljivo smer.

 

Od sprejema Zakona o zdravilstvu in Zakona o zdravniški službi (ZZdrS) so bile podane številne pobude tako s strani Odbora DZ RS za zdravstvo, Komisije DS RS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, Varuhinje človekovih pravic, Zdravniške zbornice Slovenije in drugih strokovnih združenj, da ministrstvo uredi izvajanje dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik zdravljenja za zdravnike in druge zdravstvene delavce.

 

S predlaganim zakonom se bodo odpravila tudi vsa neskladja v zakonodaji (ZZDej, Zakona o zdravilih (homeopatija) in ZZdrS).«

 

Vir:

Tanja Mate: Aktualne spremembe zakonodaje – Skupaj za družbo zdravja, 24. strokovno srečanje ekonomistov in poslovodnih delavcev v zdravstvu – Laško, 25. in 26. maj 2017

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih