POGOVORNI VEČER O HOMEOPATIJI IN ZAKONODAJNIH SPREMEMBAH

28.11.2017 00:10

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek Travnik je 28. novembra 2017 v prostorih Domus Medica vodila že tretji Klubski pogovorni večer. Tokrat je pogovor in razprava potekala o izhodiščih zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije oziroma kaj predvidene zakonodajne spremembe pomenijo za zdravnike.

Dr. Zdenka Čebašek Travnik je kot gostji večera povabila izr. prof. dr. Natašo Samec Berghaus, univ. dipl. prav., strokovnjakinjo za medicinsko pravo in od leta 2015 članico delovne skupine na ministrstvu za zdravje, ki pripravlja spremembe zakonodaje na področju izvajanja dopolnilnih in alternativnih metod zdravljenja za zdravnike ter predsednico Slovenskega homeopatskega društva Ireno Gorišek, dr. med.

 

Prof. dr. Nataša Samec Berghaus je poglobljeno predstavila zakonodajo in njena neskladja ter nujnost sprememb le-te, da bi se tudi zdravnikom v Sloveniji omogočilo izvajanje dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Še posebej pa je spregovorila tudi o pomenu terapevtske svobode zdravnika in pravici pacienta do primerne, kakovostne in varne zdravstvene oskrbe ter pravici pacienta do samostojnega odločanja o zdravljenju. Predstavila je neskladje v slovenskem pravnem sistemu z vidika nedopustnosti omejevanja terapevtske svobode zdravnika pri uporabi različnih metod zdravljenja, v povezavi z zagotavljanjem varne zdravstvene oskrbe, ki mora temeljiti na spoštovanju med zdravnikom in pacientom in katere temelj je tudi dobra informiranost pacienta o vseh možnih alternativah zdravljenja. Z zakonskim omejevanjem zdravnikov pri uporabi komplementarnih in alternativnih metod zdravljenja in s tem pri izpolnjevanju njihovega dela obveznosti do pacienta kot subjekta zdravljenja, ki jo imajo na podlagi pogodbe o zdravljenju, se v Sloveniji zanika mednarodno priznan pluralizem metod v medicini.

 

Predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek, dr. med. je med drugim predstavila tudi osnovno in nadaljevalno izobraževanje iz homeopatije za zdravnike, ki ga že od leta 1992 organizira Slovensko homeopatsko društvo v skladu s smernicami Evropskega odbora za homeopatijo in v skladu z evropskim standardom SIST EN 16872:2016. Slovenska zakonodaja določa, da smejo homeopatijo izvajati le zdravniki oz. osebe z diplomo medicinske fakultete in pridobljenimi znanji iz homeopatije. Prav tako smejo le zdravniki homeopati predpisovati homeopatska zdravila, ki so zdravila za uporabo v humani medicini. Homeopatska zdravila pa smejo prodajati oz. izdajati le dodatno usposobljeni lekarniški farmacevti v lekarnah. Kazenski zakonik med drugim tudi določa kaznivo dejanje »mazaštva«, če se oseba ukvarja z zdravljenjem in nima predpisane kvalifikacije.

 

V razpravi je predsednik Slovenskega zdravniškega društva prof. dr. Radko Komadina, dr. med. predstavil že znano stališče društva do teh oblik zdravljenja. Sicer pa sta pri pripravi izhodišč za Zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije aktivno sodelovala dva predstavnika Slovenskega zdravniškega društva.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih