ODZIV SLOVENSKEGA HOMEOPATSKEGA DRUŠTVA NA IZHODIŠČA MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE

25.01.2018 09:42

Predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek, dr. med. je v reviji Bodi eko predstavila stališče društva glede okvirnih izhodiščih za zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, ki so bila v javni razpravi od 27. novembra do 29. decembra 2017.

V Slovenskem homeopatskem društvu si že od leta 1992 prizadevamo za ureditev statusa zdravnikov, ki zdravijo s homeopatijo. V Sloveniji smejo zdraviti s homeopatijo le zdravniki s pridobljenimi znanji iz homeopatije, vendar pa je Slovenija še vedno edina država članica EU, ki zdravniku odvzame, ali ne podeli zdravniške licence, če zdravi s homeopatijo. Homeopatska zdravila pa so v Sloveniji edina zdravila za uporabo v humani medicini, ki jih ne sme predpisati zdravnik z licenco. Kar je absurd, saj zdravnik, ki je temeljni nosilec zdravljenja, edini pooblaščen za predpisovanje zdravil za uporabo v humani medicini, in edini strokovno usposobljen za zdravljenje ljudi, homeopatskih zdravil ne sme predpisovati, ker v skladu z Zakonom o zdravniški službi ne sme zdraviti s homeopatijo. Gre tudi za kratenje temeljne pravice do izbire, ki jo morata imeti zdravnik in pacient. Če jima je ta pravica odvzeta, gre tako za omejevanje terapevtske svobode zdravnika in dolžnosti, da pacientu pomaga po svojih najboljših močeh in znanju, kot tudi omejevanje pravice pacienta do svobodne izbire načina zdravljenja s strani najbolj kompetentne osebe, kar je brez dvoma zdravnik.

 

Od sprejema Zakona o zdravilstvu (2007) in Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravniški službi (2008) so bile podane številne pobude s strani Odbora DZ RS za zdravstvo, Komisije DS RS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, Varuhinje človekovih pravic, Zdravniške zbornice Slovenije in drugih strokovnih združenj, da ministrstvo uredi izvajanje dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike oz. zdravstvene delavce. Tudi skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je 17. decembra 2014 sprejela sklep, da »Zdravniška zbornica Slovenije predlaga Ministrstvu za zdravje, da se predpisi spremenijo tako, da se zdravniku, ki se ukvarja s homeopatsko dejavnostjo, samo zaradi tega licenca ne odvzame.«

 

Ministrstvo za zdravje je v okvirnih izhodiščih za zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije upoštevalo te pobude. Izhodišča so dobro pripravljena.

 

V izhodiščih je predvideno, da bo novi zakon uredil izvajanje tistih metod zdravljenja za zdravnike, ki so že sedaj pridržane le zdravnikom (akupunktura, homeopatija, osteopatija in kiropraktika), navedene pa so še nekatere druge metode, ki bodo pridržane za zdravnike le v tistem delu, ki se nanaša na diagnostiko in zdravljenje, saj diagnostiko in zdravljenje smejo izvajati le zdravniki. Navedene metode bodo lahko izvajali le za to usposobljeni zdravniki. S sprejetjem tega zakona se bodo odpravila številna neskladja v zakonodaji in končno črtale določbe zakona o zdravniški službi, da se zdravniku, ki ima dodatna znanja in zdravi tudi s temi metodami zdravljenja, odvzame oz. ne podeli zdravniška licenca.

 

Ko bo novi zakon sprejet, se bo končno uredilo to, kar bi moralo biti urejeno že leta 1992 v skladu z zakonom o zdravstveni dejavnosti, in sicer, da lahko zdravniki zdravijo s homeopatijo in izvajajo tudi druge metode zdravljenja brez sankcije odvzema zdravniške licence.

 

Vir:

Revija Bodi eko, februar 2018, Anja Kralj: Se bodo zdravniki zdaj lahko ukvarjali tudi z »zdravilstvom«?

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih