MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE ZAVRNILO OČITKE SLOVENSKE MEDICINSKE AKADEMIJE

09.03.2018 12:31

Na ministrstvu za zdravje so v izjavi za STA zavrnili očitke Slovenske medicinske akademije, da nameravajo z novim zakonom o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije odpreti vrata nedopustnemu prepletanju uradne medicine in zdravilstva. Ob tem so opozorili, da zakon o zdravniški službi nedopustno omejuje terapevtsko svobodo zdravnika pri uporabi različnih metod zdravljenja.

Slovenska medicinska akademija, ki je bila ustanovljena leta 2017 v okviru Slovenskega zdravniškega društva, se je 6. marca 2018 na novinarski konferenci zavzela za nedvoumno in dosledno razmejitev alopatske oz. uradne medicine in zdravilstva. Predsednik akademije Pavel Poredoš je ukvarjanje zdravnikov z zdravilstvom, kar naj bi omogočil novi zakon, označil za nedopustno.

 

Spomnimo, da je Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije na 73. redni seji 17. decembra 2014 sprejela naslednji sklep: »Zdravniška zbornica Slovenije predlaga Ministrstvu za zdravje, da se predpisi spremenijo tako, da se zdravniku, ki se ukvarja s homeopatsko dejavnostjo, samo zaradi tega licenca ne odvzame.« Delegati Skupščine ZZS so na seji s 40 glasovi za in 18 proti izglasovali sklep, da se zaradi ukvarjanja s homeopatijo zdravnika ne sankcionira z odvzemom licence. Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je najvišji organ zdravniške zbornice z 90 neposredno izvoljenimi poslanci, ki regijsko pokrivajo zdravništvo po Sloveniji. Skupščina ZZS je odločevalsko telo in kot tako predstavlja vse slovenske zdravnike in zobozdravnike, zaposlene v javnih zavodih in zasebnike. Ministrstvo za zdravje je v izhodiščih za zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije upoštevalo sklep Zdravniške zbornice Slovenije.

 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je avgusta 2015 imenovala delovno skupino, ki je pripravila okvirna izhodišča za zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Predlog bil v javni razpravi od 27. novembra do 29. decembra 2017. V skladu z roki naj bi bil zakon sprejet do konca leta 2018.

 

Cilj novega zakona je opredelitev in ureditev področja izvajanja teh metod za zdravnike oz. zdravstvene delavce v okviru njihovih kompetenc, kar je bil namen zakona o zdravstveni dejavnosti že leta 1992, so pojasnili na ministrstvu. Po njihovih navedbah bo novi zakon v prid zdravniški terapevtski svobodi odpravil številna neskladja v zakonodaji.

 

"Zdravniki in drugi zdravstveni delavci bodo v skladu s svojimi kompetencami lahko izvajali tiste dopolnilne, tradicionalne ali alternativne oblike zdravljenja in rehabilitacije, ki bodo del zdravstvene dejavnosti, ne da bi bili za to sankcionirani," so poudarili na ministrstvu. Zapisali so, da se pri pripravi zakona zgledujejo po drugih državah članicah EU.

 

Na ministrstvu so opozorili, da zakon o zdravniški službi nedopustno omejuje terapevtsko svobodo zdravnikov pri uporabi različnih metod zdravljenja. Dodali so, "da se z zakonskim omejevanjem zdravnikov pri uporabi komplementarnih in alternativnih metod zdravljenja v Sloveniji zanika mednarodno priznan pluralizem metod v medicini".

 

Zakonske omejitve terapevtske svobode so po navedbah ministrstva v nasprotju tudi z zakonom o pacientovih pravicah, ki določa bolnikovo pravico do varne zdravstvene oskrbe, s tem pa so omejitve v nasprotju tudi z ustavo. Novi zakon bo "uredili le tiste dopolnilne, tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, ki jih smejo izključno izvajati le določeni strokovno usposobljeni zdravstveni delavci".

 

Na tem seznamu bodo zdravniki z ustreznimi dodatnimi znanji iz diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, fizioterapevti z ustreznimi dodatnimi znanji iz rehabilitacije ter specialisti klinične psihologije z ustreznimi dodatnimi znanji za izvajanje medicinske hipnoze v okviru psihoterapevtske in socioterapevtske obravnave ali rehabilitacije.

 

Sicer v večini držav članic EU komplementarno medicino oz. alternativno medicino izvajajo le osebe, ki imajo primarno pridobljeno zdravstveno ali celo medicinsko izobrazbo, so spomnili na ministrstvu. Nekatere metode, kot so akupunktura, homeopatija, kiropraktika, osteopatija in tradicionalna kitajska medicina, pa lahko izvajajo le zdravniki.

 

Kot so še opozorili na ministrstvu, so dopolnilne, tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije že od sprejetja zakona o zdravstveni dejavnosti leta 1992 del zdravstvene dejavnosti: "Ker pa v vseh teh letih ni bil sprejet podzakonski predpis, ki bi podrobneje uredil pogoje za izvajanje teh metod, je nastala pravna praznina, ki bo s sprejetjem novega zakona končno odpravljena."

 

Vir:

STA, 9. marec 2018: Na ministrstvu zavrnili očitke medicinske akademije o prepletanju medicine in zdravilstva

 

Dodajmo še, da Slovensko zdravniško društvo (in sedaj tudi novoustanovljena Slovenska medicinska akademija v okviru SZD) že leta nasprotuje ureditvi komplementarnih metod zdravljenja za zdravnike, če navedemo le nekaj stališč SZD v zadnjih štirih letih:

 

SZD, 7. marec 2018: Medicina in zdravilstvo potrebujeta jasno opredelitev

SZD, 12. december 2017: Stališče SZD do metod zdravljenja, ki ne temeljijo na strokovnem konsenzu oziroma niso podprte z dokazano učinkovitostjo

SZD, 14. april 2017: Stališče Slovenskega zdravniškega društva do metod zdravljenja, ki ne temeljijo na strokovnem konsenzu

SZD, 21. januar 2016: Stališče Slovenskega zdravniškega društva do novega Kodeksa medicinske etike

SZD, 10. februar 2015: Stališče do homeopatije ni skladno s Kodeksom medicinske etike

SZD, 11. november 2014: Stališče SZD do zdravilstva

SZD, 17. junij 2014: Mnenje strokovnega sveta za družinsko medicino v zvezi s sočasnim izvajanjem medicine in zdravilstva

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih