ODZIV PREDSEDNICE ZDRAVNIŠKE ZBORNICE NA STALIŠČE SZD IN SMA

08.03.2018 00:40

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek – Travnik se je odzvala na odklonilno stališče Slovenske medicinske akademije in Slovenskega zdravniškega društva glede predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, s katerim želi ministrstvo za zdravje končno urediti izvajanje teh metod za zdravnike.

Prof. dr. Dušan Šuput, nekdanji dekan ljubljanske medicinske fakultete, član Inštituta za patološko fiziologijo, član Slovenskega zdravniškega društva (SZD) in ustanovni član Slovenske medicinske akademije (SMA) je na tiskovni konferenci SZD in SMA 6. marca 2018 izrazil skrb, da bo zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, ki ga pripravlja ministrstvo za zdravje, omogočil "vnos čarovništva v medicino".

 

Odziv predsednice Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenke Čebašek Travnik, dr. med.:

 

»V medicino vnašajo čarovništvo«

 

To je eden od medijskih naslovov, nastal po predstavitvi mnenj Slovenske medicinske akademije in Slovenskega zdravniškega društva, katere namen je bil jasen – ne dovoliti zdravnikom in zobozdravnikom, da bi pri zdravljenju uporabljali metode, ki se jih niso naučili na medicinski fakulteti ali v času specializacije. Manj poučeni bralec je lahko razumel, da ti zdravniki in zobozdravniki v svoje delo zdravnika vnašajo čarovništvo. Če pustimo ob strani čarovništvo kot poklic (poklic čarodeja ali čarodejke) ali kot zgodovinsko izpričano nasilje do oseb, ki so jih zaradi drugačnega mišljenja obsodili kot čarovnice (redkeje kot čarovnike), se moramo vprašati nekaj drugega. Namreč to, na kakšen način naj se zdravniki lotimo predstavitve tematike, ki vedno bolj trka na naša vrata. V mislih imam področje integrativne medicine, ki je v Združenih državah Amerike posebna specializacija in za katero se opravlja specialistični izpit, podobno kot za interno medicino ali kirurgijo. In da tam – na drugi strani oceana poučujejo integrativno medicino tudi na medicinskih fakultetah. Bomo tudi rekli, da se gredo čarovništvo? Pa ne le tam, tudi na drugih koncih sveta se šolska medicina vedno bolj zanima za vede in znanja, ki so se obdržala skozi tisočletja v obliki tradicionalnih medicinskih praks ali pa raziskujejo nekaj, o čemer zelo malo vemo: o energiji in zdravljenju s pomočjo nam še neznanih in nepojasnjenih energij.

 

Smo tisti, ki dopuščamo takšno razmišljanje in razpravo, tudi čarovniki ali morda v vlogi tistih, ki vnašajo čarovništvo v medicino?

 

Zakaj danes pišem o »čarovništvu v medicini«? Zato, ker sem prepričana, da bi se o srečevanju integrativne in šolske medicine morali najprej pogovarjati in dogovarjati zdravniki in zobozdravniki med seboj, da bi si spoštljivo in argumentirano predstavili različne poglede in izkušnje. Ob takšnih srečanjih bi se lahko naučili, da moramo znati prisluhniti tudi pacientom, ki te metode vedno bolj množično uporabljajo: pri zdravilcih (ki niso zdravniki) ali  pri zdravnikih, ki kljub dodatnemu znanju iz integrativne medicine tudi ne bodo nikoli zdravilci, temveč bodo vedno ostali zdravniki z vsem znanjem, ki so si ga pridobili v dolgoletnem usposabljanju za ta naš poklic. Prepričana sem, da oni ne uvajajo čarovništva v medicino, temveč s svojim dodatnim znanjem lahko širijo tudi naša obzorja.

 

Veselim se dneva, ko bodo tudi naši pacienti lahko imeli koristi od teh dodatnih znanj in jim tega ne bo treba prikrivati pred uradno, šolsko oziroma alopatsko medicino.

 

Ob tako zapisanih besedah moram zapisati še, da se nisem nikoli ukvarjala z zdravilstvom, sem pa kot psihiatrinja marsikdaj uporabila metode, za katere takrat ni bilo nobenih, z dokazi podprtih rezultatov. Paciente, ki sem jim lahko učinkovito pomagala, še vedno srečujem in se skupaj z njimi veselim, ker jim je uspelo premagati bolezen.

 

Dr. Zdenka Čebašek – Travnik, predsednica«

 

Spomnimo, da je Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije na 73. redni seji 17. decembra 2014 sprejela naslednji sklep: »Zdravniška zbornica Slovenije predlaga Ministrstvu za zdravje, da se predpisi spremenijo tako, da se zdravniku, ki se ukvarja s homeopatsko dejavnostjo, samo zaradi tega licenca ne odvzame.« Delegati Skupščine ZZS so na seji s 40 glasovi za in 18 proti izglasovali sklep, da se zaradi ukvarjanja s homeopatijo zdravnika ne sankcionira z odvzemom licence. 

 

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je najvišji organ zdravniške zbornice z 90 neposredno izvoljenimi poslanci, ki regijsko pokrivajo zdravništvo po Sloveniji. Skupščina ZZS je odločevalsko telo in kot tako predstavlja vse slovenske zdravnike in zobozdravnike, zaposlene v javnih zavodih in zasebnike.

 

Ministrstvo za zdravje je v izhodiščih za zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije upoštevalo sklep Zdravniške zbornice Slovenije.

 

Vir:

469. Bilten ZZS, 8. marec 2018, dr. Zdenka Čebašek – Travnik: »V medicino vnašajo čarovništvo«

Žurnal24, 6. marec 2018, Sergeja Hadner Hvala: Zdravniške organizacije opozarjajo: Vloga zdravnika in zdravilca nezdružljiva

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih